آشنایی با انواع زیره کفش
زیره یکی از مهمترین قسمتهای کفش است که تاثیر زیادی در راحتی و کیفیت آن دارد. پایینترین قسمت کفش که به طور مستقیم با زمین تماس دارد را زیره کفش میگویند. در این مقاله با انواع زیره کفش آشنا میشویم.
انواع زیره کفش و مزایا و معایب آنها
زیرهها خود دارای انواع مختلف و جنس مواد اولیهی متفاوت هستند. گاهی اوقات نیز بر اساس نوع کفش ممکن است یک زیره خود از چند نوع مواد مختلف ساخته شود تا بتواند ویژگیهای مورد نظر را پوشش دهد.
زیره لاستیک (Rubber)
زیره رابر که مواد تشکیلدهندهاش شبیه لاستیک است دارای کیفیتی بسیار بالا اما سنگین است. از این زیره معمولا برای کفشهای سربازی، کوهنوردی، ایمنی و صنعتی استفاده میشود.
مزایا و معایب زیره رابر:
- با دوام ترین زیره
- قدرت اصطحکاک بسیار زیاد
- امکان سایش و شکستن ندارد
- بالاترین وزن در میان زیرههای معمول
- رنگبندی پایین
زیره کفش پی یو (PU)
زیره پی یو رایجترین و پرمصرفترین نوع زیره کفش در ایران میباشد. Pu مخفف مواد شیمیایی «پلییورتان» (Polyurethane) است که این زیره از آن ساخته شده است.
مزایا و معایب زیره پی یو:
- سبک بودن به علت داشتن چگالی پایین
- قالب ارزان
- قدرت اصطحکاک متوسط (در زمینهای خیس و مرطوب، مقاومت خوبی در برابر لیز خوردن ایجاد میکنند)
- ساییدگی متوسط (ساییدگی معمولا در وزنهای بالای 100 کیلوگرم اتفاق میافتد)
- بدون شکستگی
- نسبتا نرم
- طول عمر متوسط
- حرارت زمین به پا منتقل نمیشود
- از دست دادن رنگ به مرور زمان
- حبابهای سوراخ مانند ریز
زیره کفش تی پی یو (TPU)
TPU که مخفف ترموپلاستیک پلییورتان است، مواد تشکیلدهندهاش از ساختار PU میباشد. مواد این نوع زیره بیرنگ بوده و به همین دلیل این امکان را دارد که با رنگهای دیگر ترکیب شده و زیرههایی با رنگهای بسیار متنوع ساخته شود. به دلیل داشتن وزن نسبتا بالا این زیره را با جنس PU ترکیب میکنند و قسمت پایین زیره را TPU و قسمت بالای آن را PU به کار میبرند. بدین ترتیب زیره نرم و سبک بوده و اصطکاک بالایی دارد. به علت داشتن خاصیت کشسانی به هیچ عنوان نمیشکنند و طول عمر بالایی دارند. مجموع این دلایل باعث میشوند تا گزینهی خوبی برای کفشهای ایمنی باشند.
مزایا و معایب زیره تی پی یو:
- شفافیت
- ساییدگی کم
- نشکن بودن
- وزن نسبتا بالا
- مواد گران قیمت
- دارای حباب
زیره ای وی اِی (EVA)
EVA که مخفف « اتیلن وینل استات» (Ethylene Vinyl Acetate) است، یکی از سبکترین انواع زیره میباشد. این زیره یکی از رایجترین و محبوبترین مواد در تولید زیره کفش است. به دلیل زیاد نرم بودن زیره EVA، احتمال له شدگی و آسیب دیدن کفش در وزنهای بالای 2 کیلوگرم وجود دارد. همچنین این زیره به تنهایی در برابر حرارت مقاومت زیادی ندارد و ممکن است تغییر شکل دهد. در سطح مرطوب نیز امکان لیز خوردن وجود دارد. به همین دلیل معمولا با مواد دیگری مانند لاستیک و تیپییو ترکیب میشود تا مقاوت بالاتری داشته باشد. این زیره به دلیل نرمیاش، برای کفشهای ورزشی و راحتی گزینهی مناسبی میباشد.
مزایا و معایب زیره ای وی اِی:
- سبکترین نوع زیره
- بدون شکستگی
- نرم بودن
- طول عمر بالا
- حفظ رنگ بالا
- بدون هیچ گونه حباب و رگهرگه
- کم بودن تولید کنندگان در ایران
- قیمت بالای قالب و زیره تولید شده در ایران
زیره نئولایت
یکی دیگر از انواع زیره کفش زیره نئولایت میباشد. این زیره یک لاستیک براق است که در طرحها و رنگهای مختلفی تولید میشود. در کفشهای رسمی لوکس کاربرد دارد و جایگزین مناسبی برای زیرههای چرمی است. شیک بودن و زیبایی از مشخصات اصلی این زیره میباشد.
خصوصیات زیره نئولایت
- دارای وزن بالا و انعطافپذیری ضعیف
- امکان شکستن و سایش دارد
- عایق حرارتی: متوسط
- قدرت اصطکاک: ضعیف
زیره چرمی
زیره چرمی یکی از قدیمیترین زیرههاست که امروزه جزو هنرهای دستی شناخته میشود. این زیره جذابیت و زیبایی خاصی دارد و به کفش جلوهی خاصی میدهد؛ به همین دلیل بیشتر برای کفشهای مجلسی و کلاسیک استفاده میشود. زیره چرمی به دلیل طبیعی و دست ساز بودن بسیار باکیفیت و سخت هستند و معمولا در کفشهای دستدوز به کار میروند. بیشتر از چرم گاو و گاومیش برای ساخت زیرههای چرمی استفاده میکنند.
زیرههای چرمی دارای انعطاف و راحتی است و پا در آن احساس راحتی میکند. همچنین به دلیل داشتن منافذ ریز و طبیعی و در نتیجه امکان عبور و مرور هوا، این زیره برای افراد گرمایی و با تعرق زیاد مناسب بوده و برای فصلهای بهار و تابستان خوب است. اما از طرفی دیگر، همین منافذ باعث نفوذ رطوبت به داخل کفش شده و همچنین بهخاطر قدرت اصطکاک پایینش امکان لیز خوردن بر روی زمینهای مرطوب وجود دارد. بنابراین برای فصلهای سرد و پربارش چندان توصیه نمیشود. از آنجایی که در طول زمان امکان سایش این زیرهها وجود دارد، نباید از این کفشها به عنوان کفشهای دائمی و پر مصرف استفاده نمود.
مزایا و معایب زیره چرمی:
- دارای وزن سنگین
- عایق حرارتی: در تابستان خنک ولی در زمستان سرد است
- نرم و قابل انعطاف
- امکان سایش: دارد
- امکان شکستن: ندارد
- قدرت اصطکاک: ضعیف
- معمولا از زیره لاستیکی و پلاستیکی گرانتر است